donderdag 25 juli 2024

Paleis Noordeinde

Al vaker las ik dat Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de Koning, 3 weken wordt open gesteld voor publiek. En dit jaar gingen we gelijk in actie! We besloten om vanuit Princenhage met de trein naar Den Haag te reizen. We bestelden snel toegangskaarten en kwamen er achter dat Den Haag moeilijk was te bereiken per trein van uit Breda. Maar we trokken er de hele dag voor uit en met een omweg kwamen we op tijd aan bij paleis Noordeinde. Het was fantastisch om daar binnen te komen. Geen museum, maar een paleis waar wordt gewerkt en waar inwoners van Nederland worden ontvangen. BV: het uitblinkersdiner of winnaars van een sport-kampioenschap. We komen binnen in de hal, rechts een prachtige zaal/kamer voor ontvangsten. De Indische kamer, die zo kwetsbaar is dat we in de deuropening moeten blijven. Dan de prachtige trap op naar boven.
Boven komen we bij de ontvangstkamer waar de Uitblinkers dineren.
Hieronder de vergaderkamer, ook zo prachtig met Puttibehang.
Dan komt de groene kamer.
Daarna de kleine balzaal.
Hieronder de prachtige balzaal. Een overzichtfoto is niet te maken met al het publiek wat vol bewondering staat te kijken!
En dan hieronder de balkonkamer. Een prachtige rustige kamer.
Daarna nog even naar de stallen. Ook prachtige bouwwerken. De Gouden koets, de Glazen koets, en de Crème Calèche bewonderd, zie hier onder.
We hebben erg genoten van deze prachtige dag. Met 3 treinen en een bus weer terug naar ons vakantieplekje in PRINCENHAGE, wat een toepasselijke naam. En dan te bedenken dat wij als familie KEIZER het paleis bezochten. 🤪🤪

woensdag 24 juli 2024

Een week Brabant

We waren een week in het huis van onze zoon in Princenhage. Altijd weer fijn om in het zuiden te zijn. We begonnen in Zundert met de Trappisten wandelroute. Die liepen we al eerder, maar dat maakte niet uit.
We kwamen uiteraard ook langs het klooster Maria Toevlucht, waar het Zundert bier wordt gebrouwen. In het oude café "in den Anker" dronken we een Zundertje.
Daarna naar de Abdijwinkel om een kratje Zundertjes voor thuis te kopen en een kadootje voor onze zoon. We maakten prachtige fietstochten langs de Mark en de Aa of Weerijs.
De laatste dag maakten we nog een mooie wandeling door het Mastbos.
Daarna het huis weer "spic en span" gemaakt en terug naar huis met mooie herinneringen.
Het huis wacht nu in alle rust op de bewoners.