donderdag 19 december 2013

Een blik in het verleden van de groenteboer


Mijn schoonvader had een groente winkel.
Ongeveer 75 jaar geleden liet hij zijn huis annex groentewinkel bouwen.
Het was altijd een bedrijvige winkel.
De winkel werd voortgezet door één van zijn zes zonen, maar 12 jaar geleden is de groentewinkel opgeheven.
Er kwam een bakkerswinkel in het pand en momenteel  is er een kinderkledingwinkel in gehuisvest.

Mijn neef J. heeft als liefhebberij Modelspoorbouw en bouwt prachtige woningen op schaal na,  die naast de Baronnenlijn hebben gestaan. klik hier
Deze huizen zijn een exacte kopie van de huizen die vroeger langs de spoorlijn stonden.

Mijn neef besloot om het ouderlijk huis/winkel van mijn schoonouders op schaal na te maken.
Een cadeautje voor mijn jarige man.
Zijn broers waren aanwezig bij de uitreiking van het cadeau, dus de oude verhalen kwamen los.
De winkel gevel is voorzien van oude groente- en fruit reclames uit vaders tijd. Terug gerekend naar de HO-schaal 1:87 geeft dit plaatjes van rond de 2 millimeter, toch blijft het naambord van A. Keizer, tel 631 ( zoveel aansluitingen waren er dus niet in H. ) leesbaar en even herkenbaar is het logo van Amstel Bier. 


Het winkel interieur links laat groente, fruit en aardappels zien. Op de toonbank een kist met aardbeien, een weegschaal en papieren zakken. Ook een grote hangende weegschaal is aanwezig. Verder een eigen weergave van een schrapmachine. De appels , sinaasappels, tomaten en aardappels zijn op kleur gesorteerde ‘spikkels’,bolletjes voor taartgarnering. De papieren zakken zijn gemaakt van een koffiefilterzakje. De groente is bomen groen uit de modelbouw.


Op rechts staan blikgroenten in piramidevorm en kratten met flessen en nog zuurkoolvaten. In de etalage is een fruit mozaïk gemaakt dat eens werkelijk aanwezig was met in rode en gele grapefruits de naam JAFFA.Tot slot Vader Keizer zelf nog met zijn bakfiets. Het zichtbare nummerbord M- 37894 duidt erop dat dit een bakfiets moet zijn geweest met een motor. De letter M in het kenteken betekende dat het voertuig in Gelderland geregistreerd was. Onderzoek leerde dat vele provincies deze registers nog bewaard hebben, helaas zijn die van Gelderland er nu net niet meer dus kunnen we langs deze weg niet meer informatie vinden. Het beschikbare model was een gewone trap-bakfiets en moest worden omgebouwd. Met wat kleinschalig gefrunnik is hier een motorblok opgebouwd en met een hulpframe een echte brandstoftank. De tankdop is weergegeven en meet 0.6 millimeter. Op de bak zijn weer groenten en fruit weergegeven. Op de bok staat een kleine weegschaal met , als je toch bezig bent…., een aantal kleine gewichtjes voor deze weegschaal. De voorkant van de bak is aan de hand van de foto aangepast en het nummerbord is voorzien van het nummer.

J B © 15-12-2013

Zo ziet het er nu uit

Als je één keer op de foto´s klikt , kun je het beter zien.Het huis is 9 centimeter breed en 11 centimeter hoog, dus je snapt wat een gepriegel het moet zijn geweest.
Allerlei pincetjes enz. worden hier voor gebruikt.
Let op de inrichting van de winkel!!!

De groene tekst en de foto´s zijn van mijn neef en met zijn toestemming gebruik ik dit voor mijn blog.7 opmerkingen:

 1. Ziet er prachtig uit! Doe de complimenten aan Joop.
  Goeie foto ook van opa naast de bakfiets.
  Gr Adriaan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeetje wat klein, echt super mooi en knap gemaakt. Het lijkt ook als twee druppels water. Met de oude pui ziet het er ook veel mooier uit dan dat het nu is. Een melkboer met een kar ik mij nog herinneren van vroeger, maar de groenteboer niet meer.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat vind ik dit knap gemaakt zeg. Tot in de kleinste details nagemaakt. Daar moeten heel wat uurtjes in gestoken zijn. Wat een waardevol cadeau is dit dan. Je man zal hier heel wat keren met ontzettend veel plezier naar kijken... en jij en de rest van de familie ook neem ik aan...
  Ik wens je een heerlijke avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een magnifiek cadeau voor je man.
  En wat een werk en gepriegel om het te maken.
  Dit mag je wel een heel mooi plaatsje geven. Wat een werk zal erin gezeten hebben.
  Een fijne avond!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geweldig cadeau is dit :-)
  En wat zullen er uren en uren in gezeten hebben om dit alles met zoveel oog voor detail te maken.
  Het is echt heel knap gemaakt!!!

  Ontzettend leuk die oude foto's hier in dit bericht,
  wat een sfeer!
  DANK voor dit bijzondere bericht!

  LIEVE GROETEN, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtig cadeau heeft je man gekregen. Het is een schitterende kopie van het huis. Ik vind die bakfiets met motor fantastisch. Ik kan me nog herinneren dat de groenteboer en melkboer met paard en wagen kwamen. Ook de kruidenier en bakker kwamen langs met een kar. Prachtige oude foto's.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen